Accessibility
 • Change text size

  • Normal Text
  • Medium Text
  • Large Text
 • Contrast

  • Black&white
  • High
  • Normal
 • Display

  • Cursor White
  • Cursor Black
 •  

U bent hier

Ghid pentru cultura de măsline

Index:
 1. Originea și istoria
 2. Descrierea plantelor și fiziologia
 3. Cultivarea de măsline la nivel mondial
 4. Soiuri de măsline
 5. Producție
 
 
Denumire științifică: Olea europaea L.
Familie: Oleaceae
Specii înrudite: Măslin sălbatic (Olea africana), Oleaster (O. europaea var. Oleaster).
Înrudire îndepărtată: măslin american (Osmanthus americana), măslin aromat (O. fragrans).
Denumiri comune: engleză: Olive,Franceză: Olivier, Spaniolă: Olivo, Italiană: Olivo, Germană: Olive, Arabă: Zeitoun
 
1.1 Originea și istoria
Cultivarea măslinelor datează de peste 6.000 de ani și este înfloritoare și astăzi, nu numai în țările sale de origine, dar acum în majoritatea zonelor lumii.
 
Măslinul este originar din regiunea mediteraneană, din Asia tropicală și centrală și din diverse părți ale Africii. Măslinul are o istorie aproape cât cea a civilizației occidentale, dezvoltarea sa fiind una dintre primele realizări ale omului civilizat. Într-un sit din Spania, datarea cu carbon a arătat că semințele de măsline găsite sunt în vârstă de 8.000 de ani. Cultivarea O. europaea ar fi putut fi inițiată independent atât în Creta, cât și în Siria. Dovezile arheologice sugerează că măslinele au fost cultivate în Creta în 2500 î.Hr. Din Creta și Siria, măslinele s-au răspândit în Grecia, Italia și alte părți din zona Mediteranei.
 
Ramurile cu frunze ale măslinului au fost folosite de mii de ani ca simbol al abundenței, al victoriei și al păcii, precum încoronarea învingătorilor jocurilor prietenoase și războaielor sângeroase. Ca simboluri ale binecuvântării și purificării, ele au fost, de asemenea, oferite ritualic zeităților și figurilor puternice, unele au fost chiar găsite în mormântul lui Tutankhamon.
 
De-a lungul anilor, măslinul a fost simbolul păcii, înțelepciunii, gloriei, fertilității, puterii și purității. Măslinul și măslinele sunt menționate de peste 30 de ori atât în Noul Testament, cât și în Vechiul Testament. Este una dintre primele plante menționate în Biblie și una dintre cele mai semnificative. De exemplu, porumbelul a dus la Noe o frunză de măslin pe care pentru a demonstra că s-a terminat potopul.
 
Un măslin din Algarve, Portugalia, are 2.000 de ani, conform datărilor radiocarbonice. Vârsta unui măslin din Creta, pretins a fi peste 2.000 de ani, a fost confirmată pe baza analizei inelelor copacilor. Conform unui sondaj științific recent, există zeci de măslini străvechi în întregul Israel și în Palestina biblică, vechi de 1.600-2.000 de ani. Copacii antici includ doi măslini uriași din Arraba și cinci copaci din Deir Hanna (ambele din regiunea Galileii), care s-a stabilit că ar avea peste 3.000 de ani, deși credibilitatea studiului care a produs aceste date a fost pusă la îndoială. Toți cei șapte copaci poartă încă măsline.
1.2 Valorile nutritive și cu privire la sănătate ale fructelor de măsline
Valoareanutrițională atulpinilordemăslineprovinedelafaptulcă arefoartepuținicarbohidrați șiesteosursă excelentă demononesaturate. Acestlucru îlfaceosubstanță optimă într-odietă cuconținutscăzutdecarbohidrați. Există multetipuridiferitedemăsline, iarcategoriilecuproducție maresuntmăslineleverzi șimăslinelenegre. Măslinele
sunt o sursă bogată de polifenoli, care sunt importanți în procesul de apărare al organismului nostru împotriva cancerului. Polifenolii au multe proprietăți benefice, iar aceste elemente, care dau gustul și mirosul de măsline, pot avea, de asemenea, rol antiinflamator./div>
 
Ulei de măsline
Uleiul de măsline, care este extras prin presarea măslinelor, este, de asemenea, o sursă bună de substanțe nutritive și minerale benefice. Uleiul este o sursă bună de antioxidanți și, ca un bonus special, adaugă un gust deosebit. Deoarece conține grăsimi mononesaturate, nu crește nivelul de colesterol în organism. Se spune că uleiul de măsline împiedică aderarea colesterolului la pereții arterei. În plus, grăsimile mononesaturate ajută, de asemenea, la controlul glicemiei. Acest lucru afectează reglarea insulinei în organism într-un mod pozitiv.
 
În ceea ce privește conținutul de fitonutrienți, măslinele nu sunt deloc uimitoare. Puține alimente bogate în grăsimi oferă o gamă atât de diversă de antioxidanți și substanțe nutritive antiinflamatoare, dintre care unele se găsesc numai la măsline. Următoarea listă specifică doar cele mai importante categorii de fitonutrienți: fenoli simpli, Terpenes, flavone, Acizi hidroxicinnamici, antocianidine, flavonoli, Acizi hidroxibenzoici și acizi hidroxifenilacetici.
 
Conform USDA, o singură porție de 10 măsline verzi de dimensiuni medii conține următoarele:
 
 
Tabelul 1.1: Valoarea nutritivă a 10 măsline verzi de dimensiuni medii
Energy
49 kcal
Vitamin A
7 mcg
Protein
0.35 g
Vitamin B1
0.007 mg
Fat, total
5.21 g
Vitamin B6
0.01 g
Carbohydrates
1.31 g
Niacin (Vitamin B3)
0.08 mg
Dietary fiber
1.1 g
Vitamin E
1.3 mg
Saturated fatty acids, total
0.69 g
Lutein + zeaxanthin
173 mcg
Monounsaturated fatty acids, total
3.85 g
Choline, total
4.8 mg
Polyunsaturated fatty acids, total
0.44 g
Folate
1 mcg
Calcium
18 mg
Beta-carotene
79 mcg
Magnesium
4 mg
Iron
0.17 mg
Potassium
14 mg
Sodium
529 mg
Phosphorous
1 mg
Zinc
0.01 mg
Copper
0.04 mg
Selenium
0.3 mcg
 
 
1.3 Descrierea plantelor și fiziologia
Măslinul este un arbore sau arbust veșnic verde, scurt și gros, și depășește rar 8 - 15 metri înălțime. Măslinele trăiesc mult cu o speranță de viață de 500 de ani. Copacii sunt, de asemenea, persistenți, răsărind cu ușurință chiar și atunci când sunt tăiați jos de la pământ.
 
Trunchiul este de obicei strâmb și răsucit. Coaja copacului este de un gri pal. Are multe ramuri subțiri cu ramuri opuse. Frunzele sunt opuse una de cealaltă și au formă de pene sau eliptice, având o lungime de 4 - 10 cm și o lățime de 1 - 3 cm. Sunt netede și de un verde pal pe partea de sus și argintii pe partea de jos, iar pielea lor este bogată în tanin, ceea ce conferă frunzei mature o nuanță verzuie-cenușie. Frunzele sunt înlocuite la fiecare doi-trei ani, căderea frunzelor apare de obicei în același timp în care apare o creștere nouă primăvara.
 
Flori
Măslinii produc două tipuri diferite de flori albe cremoase, o floare perfecta, care conține atât părți masculine, cât și feminine, și o floare staminată cu numai stamine. Florile mici, albe, cu pene, cu caliciul și corola cu zece fente, două stamine și stigmatele bifide, sunt purtate în general pe ramurile de anul trecut, în racemele care provin din axilele frunzei. Florile sunt în mare parte polenizate de vânt, majoritatea soiurilor de măsline fiind auto-polenizate, deși creșterea de fructe este de obicei îmbunătățită prin polenizarea încrucișată cu alte soiuri. Există soiuri auto-incompatibile care la nu cresc fructe fără alte soiuri în apropiere și există soiuri incompatibile cu altele. Incompatibilitatea poate apărea și din motive de mediu, cum ar fi temperaturile ridicate.
 
 
Inducție de flori și creșterea fructelor
Arborele este suficient de matur pentru a produce flori și fructe la vârsta de aproximativ patru ani. Modificările care afectează creșterea fructelor încep în vara precedentă.
 • Absența stresurilor de apă în timpul verii precedente ajută la schimbarea de la mugurii vegetali în mugurii de flori.
 • Alte stresuri, cum ar fi dăunătorii, bolile și deficiența de nutrienți, pot afecta grav dezvoltarea și producția de fructe.
 • Statutul optim în iulie și august este esențial pentru a asigura că unpom se află în perioada de vârf pentru a produce flori maxime.
 • Copacii uscați pot avea până la 52% flori sterile (staminate), comparativ cu copacii irigați corespunzător cu doar 7% - 8% din flori sterile.
 • Copacii trebuie să fie expuși frigului din iarnă pentru a da roade. Temperatura medie pentru iarnă trebuie să fie de 120 de grade Celsius sau mai puțin pentru răcire adecvată.
 • Vânturile calde și uscate în timpul înfloririi vor avea tendința de a crește căderea florilor și de a reduce creșterea de fructe.
 • Înflorirea în emisfera nordică apare de obicei în septembrie - octombrie, în funcție de varietate și condiții.
 • Măslinii din medii adecvate produc polen abundent.
 • Irigarea corectă și adierile de vânt reduc efectele nocive ale căldurii și vântului asupra fructelor.
 
Fructele sunt o drupa verde de 1 - 2,5 cm lungime, devenind în general purpuriu negricioase când sunt coapte complet. Câteva soiuri sunt verzi când sunt coapte, iar unele transformă o nuanță de cupru maro. Cultivele variază ca mărime, formă, conținut de ulei și aromă. Formele variază de la aproape rotunde la ovale sau
alungite cu capete ascuțite. Măslinele crude conțin un alcaloid amar (oleuropeină) care le face amare și neplăcute, dar nu dăunătoare sănătății. Aceasta înseamnă că fructele nu pot fi consumate direct din copac și au trecut prin procese de vindecare. Unele măsline sunt, însă, o excepție de la această regulă, deoarece pe măsură ce se coacă, se îndulcesc chiar pe copac, în majoritatea cazurilor, acest lucru se datorează fermentației. Un exemplu este soiul Thrubolea din Grecia. Câteva soiuri sunt suficient de dulci pentru a fi consumate după uscare la soare.
 
Rărirea culturii va da o dimensiune mai mare a fructelor. Soiurile sălbatice sunt cu carne mai subțire și mai mici decât în culturile de livadă. Pot fi fie aproape rotunde până la ovale, iar partea cărnoasă este uleioasă. Conține o singură sămânță, denumită în mod obișnuit sâmbure. Când este complet matur, fructul devine purpuriu foarte închis. Măslinele se recoltează la stadiul verde până la violet. Măslinele din conserve negre pot conține substanțe chimice (de obicei sulfat feros) care le transformă artificial în negru.
 
Figura 1.1: O ilustrare din secolul al XIX-lea a diferitelor părți ale unui măslin.
 
1.4 Cultivarea la nivel mondial a măslinelor
Spania, Italia, Grecia, Turcia, Siria și Maroc sunt principalele țări producătoare de ulei de măsline din lume, reprezentând aproximativ 83% din producția mondială de ulei de măsline și un procent similar al consumului. O mare industrie de producție de măsline se găsește și în California, Australia și Africa de Sud.
 
 
Tabelul 1.2: Principalele țări producătoare de măsline în 2009 (Sursa: FAOSTAT)
 
Production
(Tons)
Cultivated area
(ha)
Yield
(Ton/ha)*
World
18,241,809
9,922,836
1.83
Spain
6,204,700
2,500,000
2.48
Italy
3,600,500
1,159,000
3.11
Greece
2,444,230
765,000
3.14
Turkey
1,290,654
727,513
1.77
Syria
885,942
635,691
1.39
Morocco
770,000
550,000
1.4
Tunisia
750,000
2,300,000
0.33
Egypt
500,000
110,000
4.55
Algeria
475,182
288,442
1.65
Portugal
362,600
380,700
0.95
Lebanon
76,200
250,000
0.65
Jordan
189,000
126,000
1.5
Libya
180,000
 
 
Argentina
160,000
52,000
3.08
 
* Toți termenii în această publicație sunt metrici, cu excepția cazului în care se indică altfel.
(Sursa: OLIVÆ, Revista oficială a Consiliului Internațional al Măslinilor)
 
 
 
1.4.1 Dinamica producției și consumului de măsline de masă
Figura 1.2: : Producția și consumul mondial de măsline de masă (1990 / 91–2010 / 11)
(Source: OLIVÆ, Official magazine of the International Olive Council)
 
1.4.2 Ulei de măsline
Consumul mondial de ulei de măsline a crescut cu 1 milion de tone în perioada 1996-2009, în timp ce producția de ulei de măsline pentru 2009 este estimată la aproape 2,9 milioane de tone (figura 1.3). Întrucât coeficientul de producție de ulei din fructe este în jur de 0,153, cifra de producție de ulei menționată reprezintă aproximativ 19 milioane de tone de fructe de măsline care au fost produse pentru extragerea uleiului.
 
Beneficiile doveditepentru sănătate, interesul continuu pentru bucătăria mediteraneană și promovarea de către organismul de control al industriei, Consiliul Internațional pentru Uleiul de Măsline, toate stimulează cererea de pe piață pentru ulei de măsline, în special în țările care nu sunt asociate în mod tradițional cu uleiul de măsline, precum Statele Unite și Japonia.
 
 
Există o serie de clasificări ale diferitelor grade de ulei de măsline, cea superioară fiind uleiul de măsline extravirgin.
 
Uleiul de măsline Extra Virgin & Virgin (EVOO și VOO) sunt cele mai sănătoase tipuri de ulei de măsline, au gustul și mirosul cel mai intens. EVOO și VOO sunt extrase folosind numai mijloace mecanice, fără a utiliza substanțe chimice sau căldură excesivă. EVOO trebuie să fie fără defecte și să aibă o aciditate de 0,8% sau mai puțin, VOO ar trebui să aibă o aciditate de 2% sau mai puțin.
Uleiul de măsline  pur este o medie între uleiul de măsline. Este de obicei un amestec de ulei de măsline rafinat și virgin și poate fi folosit pentru gătit sau prăjit etc.
Extra Light  este un un tip de ulei cu un procent mai mic de ulei de măsline și este de obicei ulei de măsline rafinat. Termenul "light" se referă, de obicei, la faptul că este mai deschis la culoare, aromă și gust. Fiind ulei rafinat, acesta a avut, de asemenea, unele dintre beneficiile pentru sănătate eliminate din producția sa.
 
Figura 1.3:  Producția mondială de ulei de măsline, 1990-2009 (milioane tone)
(Source: OLIVÆ, Official magazine of the International Olive Council)
 
1.5 Culturi de măsline
Există două produse de bază: ulei de măsline și măsline. Produsele din ulei de măsline domină piața și 80% până la 90% din măslinele produse sunt dedicate producției de ulei de măsline. Cel mai mult interes este acela de a produce ulei de măsline extravirgin (EV) de înaltă calitate, pentru care există o cerere mare.
 
 
De-a lungul secolelor, omenirea a produs și a propagat o multitudine de soiuri de măsline. Majoritatea au fost selectate pentru o singură utilizare, în general pentru producția de ulei. În ultimele decenii, însă, unele soiuri noi au fost crescute cu un scop dublu, producția de ulei și ca măsline. Unul dintre acestea este Barnea, care a fost dezvoltat în Israel și este foarte popular în plantațiile noi, moderne, de exemplu, în Australia. Astăzi, câteva zeci de soiuri sunt cultivate comercial în întreaga lume. Tastarea ADN arată că unele soiuri cu nume diferite sunt de fapt aceleași. Toate au propriile lor caracteristici, cum ar fi: producția de ulei, caracteristici organoleptice (gust și miros), rezistență la stres, productivitate, vigoare a copacului, timp de maturare și ușurință de recoltare.
 
Există multe aspecte care trebuie luate în considerare simultan atunci când se decide cu privire la amestecul de soiuri pe o plantație de măslini. Condițiile locale, productivitatea și calitatea uleiului sau a fructelor sunt unii dintre factorii importanți care trebuie evaluați. Toleranța sau sensibilitatea la diferiți dăunători, boli sau condiții climatologice, împreună cu perioadele de polenizare și de maturare, sunt puncte importante de evaluat în amenajarea finală a livezii de măslini.
 
Soiurile precum Leccino, Picual, Pendolino, Arbequina, Picholine sau Hojiblanca s-au dovedit în zona mediteraneană mai tolerante la temperaturi reci decât alte soiuri. Soiurile precum Frantoio, Manzanillo sau Barnea sunt considerate a fi moderate până la extrem de sensibile la daunele produse de îngheț.
Deoarece multe soiuri sunt auto-sterile sau aproape, sunt în general plantate în perechi cu un singur soi primar și cu două soiuri secundare pentru polenizarea încrucișată, pentru a optimiza randamentul. În general, cel mai bine este să existe cel puțin trei-patru soiuri diferite pentru a optimiza polenizarea încrucișată.
 
Mai recent, eforturile au fost direcționate către producerea de culturi hibride cu calități precum rezistența la boli, creșterea rapidă și culturi mai mari sau mai consistente.
Urmează o listă a unor soiuri de măsline importante aranjate în ordine alfabetică:
 
 • Amfissa este un măslin de masă grecesc cu calitate excelentă, cultivată în Amfissa, Grecia Centrală. Măslinele Amfissa beneficiază de statutul de denumire de origine protejat (DOP) și sunt la fel de bune pentru extragerea uleiului de măsline.
 • Arbequina este un măslin mic, brun cultivat în Aragon și Catalunia, Spania, bun pentru mâncare și pentru ulei.
 • Ascolano, Fructe foarte mari, elipsoidale. Culoarea pielii foarte deschisă, chiar și când este coaptă, sâmburele foarte mic. Fructele sunt fragede și trebuie manipulate cu atenție. Este foartepuținamar șinecesită doartratamentmoderatculeșie. Excelent pentru murături, dar are nevoie de aerarea corespunzătoare în timpul decapării pentru a dezvolta o culoare „coaptă”. Arborele produce fructe, adaptat pe scară largă.
 • Barouni, fructe mari, aproape la fel de mari ca Sevillano. Copacii răspândiți și ușor de recoltat. Rezistă la temperaturi extrem de ridicate. Acest soi este folosit de obicei pentru prepararea măslinelor de casă. Originar din Tunisia.
 • Barnea este un soi modern crescut în scop dublu în Israel pentru a fi rezistent la boli și pentru a produce o cultură generoasă. Uleiul are o aromă puternică cu o tentă de frunze verzi. Barnea este cultivată pe scară largă în Israel și în emisfera sudică, în special în Australia și Noua Zeelandă.
 • Bosana este cel mai comun soi de măslin cultivat în Sardinia. Este folosit mai ales pentru uleiuri.
 • Chemléli Sfax, un arbore viguros din Tunisia, care este productiv și rezistent la condițiile aride, are ulei fructat în principal la începutul perioadei de recoltare, cu arome plăcute de migdale verzi și foarte sănătoase datorită conținutului ridicat de sterol.
 • Chetoui, al doilea soi principal de măsline din Tunisia, dă un ulei fructat cu arome de migdale verzi și conține un compus fenolic foarte ridicat (> 300 ppm) care garantează acestei varietăți o stabilitate împotriva oxidării.
 • Cornicabra, originară din Toledo, Spania, cuprinde aproximativ 12% din producția Spaniei. Este utilizat în principal pentru ulei.
 • Empeltre, din Pedrola, Aragon, este un măslin negru de dimensiuni medii cultivat în Spania. În special în Aragon și Insulele Baleare, acesta are un scop dublu.
 • Cultivele Frantoio și Leccino  sunt materia primă principală pentru uleiurile de măsline italiene din Toscana. Leccino are o aromă blândă, dulce, în timp ce Frantoio este fructat, cu un gust puternic. Datorită aromei lor foarte apreciate, aceste soiuri sunt acum cultivate în alte țări.
 • Gemlik este un soi din zona Gemlik din nordul Turciei. Este un măslin negru de dimensiuni mici până la medii, cu un conținut ridicat de ulei. Acest tip de măsline este foarte frecvent în Turcia și este vândut sub formă de măsline pentru micul dejun, în formele sale maturate. Caracteristica unei măsline Gemlik maturate în mod tradițional este că miezul/carnea se îndepărtează ușor de sâmbure.
 • Gordal este un fruct mediu și mare, plin, care se coace devreme. Seamănă cu Sevillano. Un măslin popular de murare și soi principal în Spania.
 • Hojiblanca are originea în provincia Córdoba, Spania, uleiul său este apreciat pe scară largă pentru aromele sale ușor amare..
 • Kalamata, un măsline mare, negru, cu un gust neted și asemănător cărnii, poartă numele orașului Kalamata, Grecia și este folosit ca măslin de masă. Aceste măsline se păstrează de obicei în vin, oțet sau ulei de măsline. Măslinele Kalamata se bucură de statutul de DOP.
 • Koroneiki își are originea în sudul Peloponezului, în jurul Kalamata și Mani din Grecia. Acest măsline mic, deși greu de cultivat, are un randament ridicat de ulei de măsline de o calitate excepțională.
 • Manzanillo sau Manzanilla, „Manzanillas” înseamnă „mici mere” în spaniolă. Un fruct mare, rotunjit, oval, își are originea în Dos Hermanas, Sevilla, în sudul Spaniei. Cunoscut pentru gustul bogat și pulpa groasă, este un purtător prolific, cultivat în întreaga lume. Pielea sa este un purpuriu strălucitor, care se schimbă în albastru-negru profund când este matur. Rezistă la vânătăi și se maturizează devreme, cu câteva săptămâni mai devreme decât Mission.Părțile pulpei sunt ușor amare și cu un gust extrem de intens la murat. Excelent pentru ulei și murături. Raspândirea copacilor și vigurozitate.
 • Lucques se găsește în sudul Franței (regiunea Aude). Este un fruct verde, mare și alungit. Sâmburele are o formă arcuită (arc). Aroma sa este blândă și gust de nucă.
 • Maalot (”merite” ebraică) este un soi rezistent la boli, în estul Mediteranei, derivat din cultivarul Chemlali din Africa de Nord. Măslinul este de dimensiuni medii, rotunde, are o aromă fructată și este folosit aproape exclusiv pentru producția de ulei.
 • Mission își are originea în Missions California și acum este cultivat în întregul stat. Este mai rezistent la frig decât alte soiuri. Este un fruct negru, de dimensiuni medii, ovale și este utilizat în general pentru consumul de masă. Pielea purpurie se schimbă în negru când este copt. Carnea este foarte amară, dar fermă, armată. Se coace destul de târziu. Bun pentru murături și ulei, în special pentru murături. Cel mai utilizat pentru uleiul de măsline presat la rece în California. Arbore viguros, abundent fructifer.
 • Nabali, un soi palestinian, cunoscut și sub numele de Baladi, care, împreună cu Souri și Malissi, este considerat a produce printre ulei de măsline de cea mai înaltă calitate din lume.
 • Picholine, este cultivat în sudul Franței. Este verde, de talie medie și alungită. Aroma este blândă și gust de nucă. Fructe mici, alungite. Pielea sa este de culoare verde deschis, schimbându-se în roșu de vin, apoi roșu-negru când este copt. Pulpa este cărnoasă și textură fermă. Copacul este viguros și de dimensiuni medii și poartă culturi grele în mod regulat. Măslinele maturate au o aromă delicată, subtilă, ușor sărată, asemănătoare cu nuca. De obicei, maturate prin saramură. Popular pe piețele gastronomice gourmet și de specialitate.
 • Picual, din provincia Jaén, sudul Spaniei, este cel mai cultivat măslin din Spania, cuprinzând aproximativ 50% din producția de măsline a Spaniei și aproximativ 20% din producția mondială de măsline. Are o aromă puternică, dar dulce, și este utilizat pe scară largă în Spania ca măsline de masă. Mai mult, uleiul său are unele dintre cele mai bune proprietăți chimice găsite în uleiul de măsline, fiind cel mai bogat în acid oleic și vitamina E.
 • Rubra este un fruct mediu-mic, ovat. Pielea lui este neagră când este coptă. Crește cu 3 până la 4 săptămâni mai devreme decât Mission. Este cel mai potrivit pentru ulei, dar este folosit și pentru decapare. Arborele este mare și precoce, adesea produc fructe în al doilea an. Un măslin excepțional de prolific. Foarte rezistent și de încredere, chiar și în situații uscate. Este originar din Franța.
 • Sevillano este un fruct foarte mare, negru albăstrui când este copt. Sâmburele este mare și agățat. Fructele se maturizează devreme și au un conținut scăzut de ulei, este util numai pentru murare. Se folosește pentru prepararea măslinelor maturate în saramură în stil sicilian și este, de asemenea, cel mai important soi pentru conserve. Arborele este un soi puternic și un purtător obișnuit. Necesită un sol adânc, bogat, bine drenat și nu va rezista mult la frig.
 • Souri, cultivat în Liban în apropierea orașului Sur (Tir) și răspândit în Levant, are un randament ridicat de ulei și o aromă excepțional de aromată.
Unele alte soiuri sunt foarte importante în țările lor originale, după cum urmează:
GRECIA:
 
 • Gaidoroelia, care înseamnă măslin de măgar, își datorează numele mărimii sale mari. Utilizare: măslin de masă. Caracteristici: mari. Găsit în principal în nordul Greciei, în special în Chalkidiki.
 • ConservoleaUtilizare: măslin de masă. Caracteristici: 80% din măslinele grecești de masă aparțin acestui soi și poartă mai multe nume locale. Este oval sau rotund, 5-8 grame și se servește cu mâncare sărată.
 • Koroneiki. Numele derivă din cuvântul grecesc „korona” care înseamnă coroană. Utilizare: în principal pentru producția de ulei. Caracteristici: Uleiul produs are o aromă foarte ușoară și armonioasă, adesea cu un parfum ușor de lămâie.
 • KothreikiUtilizare: Producție de măsline și ulei de masă. Caracteristici: similar cu Conservolea ca mărime și culoare.
 • MegaraUtilizare: Producție de măsline și ulei de masă. Caracteristici: mici, verzi în staniu și negre în întărire sărată
 • Stafidoelia, care înseamnă măsline stafidite. Utilizare: măslin de masă. Caracteristici: nu trebuie procesat. Devine negru pe copac de la maturitate până când se micșorează. Poate fi introdus într-o conservă cu puțină sare sau ulei.
 • Throuba. Utilizare: măslin de masă. Caracteristici: Fructe mici până la medii. Își pierde aciditatea prin maturizare pe copac. Ingredientele sale amare se pierd din cauza unui microorganism.
ITALY: Cipresino, Coratina, Grappoio, Intrana, Moraiolo, Pendolino,Santa Caterina, Taggiasca.
 
1.6 Randamente
Plantațiile de măslini tradiționali, extinse, alimentate cu ploaie, variaza intre 7 si 14 tone / ha, care se transformă la 1.700 - 2.400 litri de ulei, conform unui coeficient de ~ 170 litri de ulei pe tona de fructe.
Plantațiile de măslini cultivați intensiv, cu densitate superioară, 5 ani sau mai mult, produc o medie de 24 de tone / ha, care se transformăîn 4.560 litri de ulei, conform unui coeficient de ~ 190 litri de ulei pe tona de fructe.
Randamentul preconizat al măslinelor este de 14 - 32 tone / ha, iar rata de eliminare a recoltei este de 60% - 80%.
Următoarele cifre pot fi utilizate ca ghid pentru producțiile preconizate pentru o plantație de măslini matură, complet irigată (tabelul 1.3) Producția preconizată pentru culturile neirigate este substanțial mai mică.
 
 
Tabelul 1.3: Producția estimată de măslini maturi și complet irigați
Annual yield of fresh olives per tree
50 kg
% oil in oil varieties
20%
Mass of olive oil per tree
10 kg
Specific mass of olive oil
0.9 kg/liter
Oil production per tree
11.1 liters
Tree planting spacing
8m x 5m
Tree density
250 per hectare
Yield of fresh olives per hectare
12.5 ton
Liters of olive oil per hectare
2,778 liters
 
 

Aveți nevoie de mai multe informații despre cultivarea măslinelor? Puteți întoarce întotdeauna în cuprinsul ghidului de îngrășăminte de măsline și culturi de măsline