Accessibility
 • Change text size

  • Normal Text
  • Medium Text
  • Large Text
 • Contrast

  • Black&white
  • High
  • Normal
 • Display

  • Cursor White
  • Cursor Black
 •  

Buradasınız

Ghidul pentru culturi: Cultivarea orezului

Index:
 1. Istorie
 2. Descrierea plantei
 3. Metode de creștere
 4. Solul
 5. Irigare
 6. Soiuri
 7. Randamente
 8. Semănatul și plantarea
 9. De ce se inundă câmpurile de orez?
 10. Etapele de creștere
 11. Maturarea și recoltarea orezului

 

1.1 Importanța cultivării orezului

Orez în Asia și oferta globală de alimente

Sources: IPI, 2006 and FAO, 2008

Orezul este principala materie primă pentru aliment din Asia, unde este produs și consumat aproximativ 90% din orezul din lume. China este cel mai mare producător din lume, crescând o treime din totalul Asiei pe 29 de milioane de ha (Tabelul 1.1). India produce aproape un sfert pe 43 de milioane de ha. Alte țări producătoare de orez de top din Asia sunt menționate și în tabelul 1.1. Producțiile medii în aceste țări variază între 2,6 și 6,5 t / ha *.

 

 

Tabelul 1.1: Producția medie anuală de orez, suprafața recoltată și producția în cele mai importante

Country or region

Production (million tons) *

Area harvested (Million ha)

Yield (t/ha)

China

188.5

 28.7

6.5

India

142.5

 42.8

3.3

Indonesia

58.3

 11.7

5.0

Bangladesh

42.5

 10.9

3.9

Vietnam

36.0

   7.5

4.8

Thailand

30.5

   9.9

2.6

Myanmar

32.0

   8.9

3.6

Philippines

17.5

   4.6

3.8

Japan

10.9

   1.7

6.4

Other Asian countries

  35.8

  10.9

3.3

Asia

594.5

137.6

4.3

Brazil

12.1

 

 

World

597.8

155.0

3.9

* Toți termenii de tonaj din această publicație sunt metrici, cu excepția cazului în care se indică altfel.

 

La nivel mondial, în jur de 79 de milioane de ha orez sunt cultivate în condiții de irigare. Deși aceasta reprezintă doar jumătate din suprafața totală a orezului, reprezintă aproximativ 75% din producția anuală mondială de orez. În Asia, aproape 60% din cele 138 de milioane de hectare dedicate producției de orez sunt irigate anual, unde orezul este adesea cultivat în monocultură cu două-trei culturi pe an, în funcție de disponibilitatea apei. Alte ecosisteme de orez includ câmpiile joase, alimentate de ploi (35% din suprafața totală a orezului), caracterizată printr-o lipsă de control al apei, inundațiile și seceta fiind probleme potențiale, precum și ecosistemele din terenurile înalte cu ape adânci (5% din suprafața totală a orezului), unde producțiile sunt scăzut și extrem de variabil.

Thailanda este principalul comerciant de orez din lume, exportând în medie 8 milioane de tone anual de orez (Figura 1.1). Vietnam și India exportă în total 7 milioane de tone. Asia, Australia și Statele Unite au menținut un echilibru comercial pozitiv pentru orez. America Latină, Africa și Europa, sunt importatori neti de orez.

 

Figura 1.1: Comerțul global cu orez - media datelor din 2000 până în 2004 (FAO 2006) 

 

Se preconizează că cererea de orez va crește în anii următori, în mare parte datorită creșterii populației, în special în Asia, unde se prevede că populația va crește cu 35% până în 2025 (Națiunile Unite, 1999). O creștere a producției totale de orez poate proveni dintr-o creștere a suprafeței plantate, a randamentelor crescute și a creșterii intensității. Cu toate acestea, domeniul de extindere a zonelor cultivatoare de orez este limitat din cauza pierderii de terenuri agricole la urbanizare, transformarea terenurilor și industrializare. Prin urmare, creșterea viitoare a aprovizionării cu orez trebuie să vină din randamentele crescute și o cultură intensificată, în special în ecosistemul de orez irigat.

 

Există posibilități substanțiale de a crește randamentele curente de orez, deoarece fermierii din Asia obțin, în medie, doar aproximativ 60% din randamentul potențial obținut prin soiurile și condițiile climatice existente. Principala limitare a obținerii unor producții mai mari și a unei rentabilități mai mari asociate pentru cultivatorii de orez pe unitatea de teren arabil este adesea utilizarea ineficientă a aporturilor (în special a substanțelor nutritive, a semințelor și a pesticidelor) într-o manieră durabilă pentru mediu. Dacă cererea de hrană este satisfăcătoare, producția de orez va trebui să devină mai eficientă în utilizarea resurselor naturale din ce în ce mai rare. Practici mai bune de gestionare a culturilor, a substanțelor nutritive, a dăunătorilor și a apei, împreună cu utilizarea germoplasmului cu un potențial de randament mai mare, sunt necesare pentru ca producția de orez să fie profitabilă pentru producători și să furnizeze consumatori suficient de alimentați la prețuri accesibile.

 

1.2 Istoric

Mulți istorici consideră că orezul a fost cultivat încă din 5000 î.Hr.

 

Arheologii care excavau în India au descoperit orez, de care erau convinși, că ar putea fi datat în anul 4530 î.C. Cu toate acestea, prima mențiune înregistrată provine din China în anul 2800 î.Hr. În jur de 500 B.C. cultivarea s-a răspândit în anumite părți din India, Iran, Irak, Egipt și, în cele din urmă, în Japonia. Deși China, India sau Thailanda nu pot fi identificate ca fiind căminul orezului (într-adevăr, ar fi putut fi pentru toți), este relativ clar că orezul a fost introdus în Europa și în America de către călătorii care au luat cu ei semințele de culturile care au crescut în casele lor și în țările străine.

 

În Occident, anumite părți din America și anumite regiuni ale Europei, precum Italia și Spania, sunt capabile să asigure un climat corect, dând astfel naștere unei industrii prospere a orezului. Prima cultivare din SUA, de-a lungul regiunilor de coastă din S. Carolina până în Texas, a început în 1685. Unii istorici cred că orezul a călătorit în America în 1694, într-o navă britanică destinată Madagascarului.

 

1.3 Descrierea plantei

Planta de orez este o iarbă anuală pentru sezonul cald (plantă monocotă) cu culmi rotunde, frunze plate și panicule terminale.

 

Orezul este cultivat în mod normal ca plantă anuală, deși în zonele tropicale poate supraviețui ca o plantă perenă și poate produce o cultură scarificată până la 20 de ani. Planta de orez poate crește până la 1 - 1,8 m înălțime, uneori mai mult, în funcție de soi și fertilitatea solului. Iarba are frunze lungi și subțiri de 50–100 cm lungime și 2-2,5 cm lățime. Florile mici polenizate de vânt sunt produse într-o arcuire ramificată până la inflorescență arcuită de 30–50 cm lungime. Semința comestibilă este o boabă (cariopsă) de 5–12 mm lungime și 2–3 mm grosime.

 

Boabele
Semința unică este unită cu peretele, care este pericarpul ovarului copt formând bobul. Fiecare paniculă de orez (care este o inflorescență determinată pe lutul terminal), când este coaptă, conține, în medie, 80-120 boabe, în funcție de caracteristicile varietale, condițiile de mediu și nivelul de gestionare a culturilor. Organele florale sunt lăstari modificați constând dintr-o paniculă, pe care sunt aranjați un număr de spice mici. Fiecare spic poartă un floret care, atunci când este fertilizat, se dezvoltă într-un bob.

Structura boabelor de orez
O cariopsa de orez este formată dintr-o coajă (pleava) și un strat de tărâțe, ambele fiind îndepărtate de pe orezul „alb” lustruit. În general, fiecare cariopsa este compus din următoarele straturi:

 • Pleava, coajă sau înveliș: înglobează stratul de tărâțe, germen și endosperma.
 • Strat de tărâță (strat): un strat foarte subțire de țesuturi diferențiate. Stratul conține fibre, vitamina B, proteine și grăsimi. Cea mai hrănitoare parte a orezului rezidă în acest strat.
 • Germen: Partea cea mai interioară a unui bob de orez constă în principal din amidon numit amilază și amecto-pectină. Amestecul dintre aceste două amidoane determină textura de gătit a orezului.

O cultură care produce în medie 300 de panicule pe m2 și 100 de spice mici pe paniculă, cu o sterilitate medie de 15% la maturitate și 1000 de boabe cu o greutate de de 20 g vor avea un randament preconizat de 5,1 t / ha.

Figura 1.3: Secțiune transversală a unei semințe de orez (cariopsa)

Rădăcinile de orez (și multe alte plante umede) au o anatomie specială: vasele de aerenchim pentru a descărca oxigenul în celulele din țesutul rădăcinii (deoarece zonele umede au puțin dizolvat O2 în apă).


Figura 1.4: Secțiunea transversală a tulpinii de orez mărită de 400 de ori


Figura 1.5: Vasele cu aerenchim

Genotipuri de orez

 • Oryza sativa var. indica: mai ales tipuri de orez cu boabe lungi, cultivate în sud-estul SUA.
 • Oryza sativa var. japonica: cele mai multe tipuri de orez cu boabe scurte și medii, cultivate în Asia și California, sunt preferate pe piețele asiatice.
 • Orez rosu. Oryza sativa: o buruiană.

 

1.4 Metode de cultivare a orezului

 

 

Figura 1.6: Câmpie înaltă

 

Figura 1.7: Câmpie joasă

 

1.5 Sol

Tipul solului: Un orezier trebuie să aibă o reținere bună de apă. În mod ideal, solul trebuie să includă aproximativ 50% conținut de argilă. De asemenea, solul acoperit cu un hardpan impermeabil sau claypan ajută la reținerea apei.

 

1.6 Irigare

Orezul poate crește fie într-un mediu umed (orezerie), fie într-un loc uscat (câmp). (Câmpurile de orez sunt denumite și orezării sau lanuri de orez).

Aproximativ 75% din producția globală de orez provine din sisteme de orez irigate, deoarece majoritatea soiurilor de orez au potențial complet de producție atunci când alimentarea cu apă este adecvată.

În zonele mai reci, în timpul primăverii târzii, apa servește, de asemenea, ca mediu de întreținere a căldurii și creează un mediu mult mai blând pentru cultivarea orezului.

Un bazin ar putea reține apa de irigare pentru a fi folosit vara, când cererea de apă este cea mai mare.

 

Cea mai mare parte a orezului din Asia este cultivată în sezonul umed începând din iunie-iulie, iar dependența de precipitații este cea mai limitată constrângere de producție pentru cultura alimentată cu ploaie. Zonele de orez din Asia de Sud și de Sud-Est pot fi, în general, clasificate în terenuri irigate, alimentate cu ploaie, terenuri cu câmpie joasă cu adâncime scăzută a apei alimentată cu ploaie și în terenuri cu câmpie joasă cu adâncime mare a apei alimentată cu ploaie

 

Productivitatea orezului bine gestionat, irigat este cea mai mare, fiind într-un interval de 5-8 t / ha în sezonul umed și 7-10 t / ha în sezonul uscat, dacă este foarte bine gestionat, dar valoarea media se află adesea doar în intervalul de 3-5 t / ha. Totuși, productivitatea orezului din câmpia înaltă alimentată cu ploaie și din câmpia joasă cu apă adâncă, totuși, continuă să fie scăzută și este statică în jur de 1,0 t / ha.

 

1.7 Soiuri

Există peste 40.000 de soiuri de orez cultivat (Oryza sativa L.), dar cifra exactă este incertă. Peste 90.000 de probe de specii de orez cultivate și sălbatice sunt depozitate la International Rice Gene Bank (Banca Internațională de Gene de Orez), iar acestea sunt utilizate de cercetători din întreaga lume.

Există patru tipuri principale de orez: Indica, Japonica, aromatice și glutinoase. Soiurile de orez variază ca formă, dimensiune, lățime, lungime, culoare și aromă. Există multe soiuri diferite de orez: rezistent la secetă, rezistent la dăunătoare, rezistent la inundații, rezistent la soluții saline, înalt, scurt, aromat, lipicios, cu roșu, violet, maro sau negru, lung și zvelt, sau boabe scurte și rotunde.

Studii ample ale soiurilor au demonstrat că au fost obținute independent de specia de orez sălbatic Oryza rufipogon. Soiurile domesticite prezintă o variație mult mai mică (polimorfism) decât speciile sălbatice.

 

Soiurile de orez (Oryza sativa L.) sunt divizibile în tipurile Indica și Japonia, sau subspecii indica și japonica, care diferă în diferite trăsături morfofiziologice. Aceste două soiuri principale de orez domesticit (Oryza sativa), un soi, O. sativa, indică poate fi găsit în India și Asia de Sud-Est, în timp ce celălalt, O. sativa japonica, este cultivat în cea mai mare parte în China de Sud.

În general, familia orezului poate fi împărțită în trei categorii principale:

 • Cereale lungi:aprox. Lungime de 6-8 mm, de aproximativ 3-4 ori mai mare decât grosimea. Endospermul este dur și vitros. Cele mai bune soiuri de cereale lungi provin din Thailanda, sudul SUA, India, Pakistan, Indonezia și Vietnam.
 • Cereale medii: aprox. Lungime de 5-6 mm, dar mai groasă decât orezul lung. Endosperma este moale și cretă. Eliberează aproximativ 15% amidon în apă în timpul gătitului. Orezul cu cereale medii este cultivat în principal în China, Egipt și Italia.
 • Cereale scurte sau cereale rotunde: aprox. Lungime de 4-5 mm, doar de 1,5-2 ori mai lung decât grosimea. Endosperma este moale și alb ca varul. Acest soi este cultivat în zone subtropicale precum California, Egipt, Italia, Japonia, Coreea, Spania și Portugalia.

 

1.8 Randamente

Diferența de randament este literalmente definită ca diferența dintre potențialul de producție al orezului și randamentele obținute de fapt de către cultivatori.

 

Potențialul de rentabilitate al soiurilor tradiționale Indica este de aproximativ 5 t / ha, în timp ce potențialul de producție a încrucișării soiurilor de japonica x soiuri Indica cu randament ridicat, este de aproximativ 10 t / ha. Potențialul randamentului a soiurilor de japónica este de 15t/ha, în timp ce potențialul randamentului de soiuri hibride este de aproximativ 18 t / ha.

 

Diferența de randament în producția de orez irigată este prezentată grafic în figura 1.8. Prezintă un decalaj de aproximativ 4-6 t / ha atât în climatul tropical (de ex. Filipine), cât și sub-tropical (de ex. Japonia).

 

Figura 1.8: Randamente medii în două condiții climatice diferite în regimuri de creștere diferite

 

După dezvoltarea IR8 și a altor soiuri de orez cu un randament ridicat, s-au efectuat eforturi considerabile dezvoltării și diseminării tehnologiilor îmbunătățite pentru tehnologiile de cultivare, pentru a beneficia pe deplin de potențialul de producție al soiurilor dezvoltate.

 

Revoluția Verde
Noul „Super Rice” a fost lansat în anul 2000, cu o creștere de 35% a randamentului. Materialul genetic din porumb a fost introdus în planta de orez. Acest lucru a ridicat eficiența fotosintezei. Noile soiuri constau din ramificații purtătoare de boabe mai puține, dar mai puternice, care transportă mai multe boabe per inflorescență. Jumătate din greutatea plantei IR8 este reprezentată de boabă și jumătate de paie, în timp ce noua plantă Super Rice este de 60% cereale și 40% paie.


Figura 1.9 arată că din 1970 până în 1985, producțiile de orez în Australia au stagnat cu aproximativ 6 t / ha.
După diseminarea sistemului Rice-Check în 1986, randamentul național australian a crescut rapid și constant, de la aproximativ 6 t / ha în 1987 la peste 9 t / ha în 2000.
S-a raportat că aplicarea sistemului Rice-Check a sporit și eficiența utilizării îngrășămintelor cu azot.

Sistemele de producție de orez din Australia și condițiile lor, însă, sunt foarte diferite de cele din țările în curs de dezvoltare.

 

Producțiile de orez variază enorm între ecosisteme și țări. Randamente de 4–6 t / ha sunt frecvente în regiunile irigate, la fel ca și randamentele de 2–3 t / ha în ecologiile ploioase. În cazul în care precipitațiile sunt inconstante și drenajul este slab, fermierii cultivă în continuare soiuri tradiționale și folosesc îngrășăminte în cantități sub-optime, din cauza incertitudinii de a obține un randament adecvat din investițiile în resurse.

 

Analizele recente sugerează că ratele de creștere a randamentelor sunt din ce în ce mai diferite între și în interiorul țărilor. În trei din cele patru țări mari producătoare de orez, creșterea randamentelor medii din ultimii 20 de ani este mai mare decât devierea standard a creșterii randamentului de către provincii din țările respective (tabelul 1.2).

 

 

Tabelul 1.2: Diferențele de randament ale orezului în țările din anii 1980 și 1990.

Rata medie anuală de creștere (%) a producției medii naționale de cereale și a variației subnaționale

Country

Average growth

per annum (%)

Standard deviation

(sub-national variation)

Bangladesh

1.8

5.1

Brazil

4.6

2.3

China

2.1

1.7

India

2.3

2.4

Sursa: Schreinemachers (2004)

 

 

Tabelul 1.3: Randamentul mediu al soiurilor de orez *

 

Average grain yield

bushels/acre

t/ha

Bengal

170

8.5

Cocodrie

165

8.3

Cypress

150

7.5

Drew

160

8

Jefferson

145

7.3

Kaybonnet

150

7.5

LaGrue

175

8.8

Madison3

160

8

Priscilla3

155

7.8

Wells

170

8.5

* Studii de performanță în orez Arkansas ale unui studiu de 3 ani

 

1.9 Semănarea și plantarea orezului

Sunt practicate mai multe metode de însămânțare și plantare:

 • Semănarea uscată cu semănătoare.
 • Semănatul uscat prin difuzare sau aer. Cea mai mare parte a orezului, pe câmpuri mari, este semănată cu avionul. Piloții agricoli experimentați folosesc tehnologia de orientare prin satelit pentru a transmite cu precizie semințele pe câmpuri.
 • Semănarea în apă cu semințe pre-germinate.
 • Răsadurile sunt transplantate de mână (figura 1.11) sau de către mașini (figura 1.13) pe câmpurile care au fost inundate de apă de ploaie sau râu.
 • Răsadurile în vârstă de 25-30 de zile, crescute într-o pepinieră sunt de obicei transplantate la distanțe de 20 x 15 sau 20 x 10 sau 15 x 15 cm într-un câmp principal bine pregătit și, în mod normal, aceasta va avea o populație între 335.000 și 500.000 de dealuri / ha (33 la 50 de dealuri / m2), în care fiecare deal conține 2-3 plante.

 
Figures 1.10 & 1.11: Traditional field preparation and transplanting

 

Figure 1.12: Germinating seeds for seedling transplanting

 

 

Figura 1.13: Transplant de răsaduri de orez

 

1.10 De ce se inundă câmpurile de orez?

Metoda tradițională de cultivare este inundarea câmpurilor în timp ce, sau după aceea, se plantează puieții tineri. Această metodă simplă necesită o planificare și o întreținere solidă a îndiguirii și canalizării apei, dar reduce creșterea buruienilor și a plantelor dăunătoare mai puțin robuste care nu au o stare de creștere submergentă și inhibă rozătoarele și dăunătorii. S-a demonstrat că adâncimea constantă a apei îmbunătățește capacitatea plantelor de orez de a lupta împotriva buruienilor pentru nutrienți și lumina solară, reducând nevoia de erbicide. Culturile de orez sunt cultivate în 5-25 cm de apă, în funcție de condițiile de creștere. Deși cu cultivarea orezului și creșterea, inundațiile nu sunt obligatorii, toate celelalte metode de irigare necesită eforturi mai mari în combaterea buruienilor și a dăunătorilor în perioadele de creștere și o abordare diferită pentru fertilizarea solului.

 

1.11 Etapele de creștere

Planta de orez are o tulpină principală și o serie de ramificații purtătoare de boabe. Fiecare plantă de orez va produce patru sau cinci ramificații. Fiind o cultură în care ramificațiile primare (ramuri) cresc din nodurile cele mai joase ale răsadurilor transplantate și acest lucru va da naștere și mai mult la ramificații secundare și terțiare. Din fiecare ramificație crește un cap de floare sau panicule. Paniculul produce boabele de orez.

 

See Figures 1.14 and 1.14a.

 

Figurile 1.14 și 1.14a: Etapele de dezvoltare ale plantei de orez

 

1.12 Maturizarea și recoltarea orezului

Răsadurile de orez cresc 4-5 luni până la maturitate.

 

Plantele cresc rapid, ajungând în cele din urmă la o înălțime de 90 cm (3 picioare). Până la sfârșitul verii, boabele încep să apară în panicule lungi din vârful plantei. Până la sfârșitul verii, boabele de la vârful paniculului sunt în faza de coacere deplină și gata de a fi recoltate. Când este încă acoperit de coaja maro, orezul este cunoscut sub numele de orez nedecorticat.

 

 

În funcție de dimensiunea operației și de cantitatea de mecanizare, orezul este fie recoltat manual, fie mecanic. Diferitele sisteme de recoltare sunt următoarele:
 

1.12.1 Recoltarea manuală

Metodele de cultivare diferă foarte mult în diferite localități, dar în majoritatea țărilor asiatice metodele tradiționale de cultivare și recoltare a orezului sunt încă utilizate. Câmpurile trebuie sa fie evacuate înainte de recoltare. Recoltarea manuală folosește cuțite ascuțite sau secera, unelte tradiționale de treiere, cum ar fi grebla de taiere, treietoare simple cu pedală și animale pentru tescuire.

 

 

1.12.2 Recoltarea combinată
Combina de recoltare combină toate operațiunile: tăiere, manipulare, treiere și curățare. În Statele Unite și în multe părți ale Europei, cultivarea orezului a suferit aceeași mecanizare în toate etapele de cultivare și recoltare ca și alte culturi de cereale.

Solul se usucă la timp pentru ca recolta să înceapă. Agricultorii folosesc combine mari, convenționale de recoltat cereale, pentru recoltarea mecanică a orezului în toamnă. Deoarece calitatea este atât de importantă, aceste recoltoare sunt concepute pentru a aduce ușor și rapid cerealele din câmp.

 

1.12.3 Calitatea orezului recoltat
Gestionarea recoltelor păstrează calitatea și randamentul orezului care contribuie direct la obținerea profitului. Sincronizarea între drenarea și recolta câmpului este cheia producției semnificative de orez. 

Alți factori de recoltare care afectează producția semnificativă de orez includ conținutul de umiditate în cereale, reumezirea în câmp a orezului, impactul sever cauzat de treierat și materia străină excesivă (gunoi) din orez.

Calitatea orezului poate fi mai scăzută dacă orezul este recoltat fie având conținut ridicat de umiditate, fie cu un nivel scăzut de umiditate. Capetele boabelor de orez ude se macină și devin praf pe măsură ce sunt procesate. Orezul se poate crăpa dacă se usucă sub un conținut de umiditate sub 15%. Reumectarea rapidă, odată ce orezul atinge 15% sau mai puțin conținutul de umiditate, este o cauză esențială pentru randamentele reduse ale orezului. Domeniul de recoltare recomandat pentru a evita reducerea calității sau a randamentului este de 17 până la 21 la sută umiditate.

Aveți nevoie de mai multe informații despre cultivarea orezului? Puteți să accesați oricând cuprinsul ghidului cu privire la îngrășăminte pentru orez & cultura de orez